Constructia unei case - organizarea

Constructia unei case presupune anumite etape care trebuiesc parcurse. Daca acestea sunt planificate corect vei avea mai putine batai de cap ulterior in exploatarea casei si in durata/costurile proiectului.

Alegerea terenului - desi am mai publicat articole dedicate acestui topic, prima etapa este sa-ti achizitionezi un teren. Cumpararea acestuia presupune localizarea, identificarea, negocierea cu proprietarii si achizitia. Incearca sa identifici terenuri plate, cu un sol de calitate la prima vedere si fara istoric dubios. Achizitia presupune semnarea unui contract de vanzare-cumparare la un notar pe care ai dreptul sa ti-l alegi tu oriunde. in cazul in care finantarea terenului o face o banca atunci aceasca trebuie implicata in proces - va trebui sa mergi la banca sa se preaprobe financiar creditul, sa se evalueze si ulterior impreuna cu avansul tau sa se achite contravaloarea terenului.  Innainte sa-l cumperi solicita obligatoriu un certificat de urbanism de la primarie in care vei afla informatii pretioase - regimul de exploatare al terenului, regimul de inaltime al casei. Desi nu este obligatoriu recomandat este ca terenul tau sa aiba cat mai multe utilitati insa minim electricitate si minim 150 mp.

Dupa ce ai achizionat deja terenul prima etapa este sa faci un proiect cu un arhitect. Desi arhitectul iti va recomanda sa faci celel mai detaliate planuri(pana la ultima priza) gandeste-te de ce buget dispui. pentru eficientizarea costurilor ar fi bine sa faci planurile minime necesare pentru autorizatiile de contructie dar asta inseamna ca ve sti tu unde sa amplasezi tabloul electric, centrala sau prizele. Costurile unui proiect variaza foarte mult. Dupa ce ai proiectul va trebui sa mergi la primaria care gestioneaza terenul tau si sa ceri o lista cu documentele necesare pentru un certificat de urbanism si autorizatie de constructie. Iti vor trebui aditional avize de la inspectoratul de stat in constructii, de la o firma de gestiune a deseurilor sau de la oricare alte institutii indicate in certificatul de urbanism.

Din pacate legile in Romania sunt in continua schimbare si tendinta este ca numarul avizelor sa creasca respectiv valoarea taxelor care insotesc aceste avize. Am intalnit cazuri in care s-au cerut avize de la SNCFR daca ai terenul in zona de protectie a cai ferate, avize de la apele romane daca vrei forarea unui put, studiu gro, aviz de la politia locala, avize de la furnizorii de utilitati. Cererea fiecarui aviz necesita intocmirea unui dosar plin de cereri, cerificate fiscale, diverse copii dupa acte si altele(de exemplu cel de la Sncfr necesita o versiune integrala a proiectului de arhitectura) si plata unei taxe care variaza intre cateva zeci de lei pana la mii de ron In functie de complexitate.

Durata fiecarui aviz cariaza ff mult - de la cateva zile pana la cateva luni.

Durata obtinerii acestei autorizatii poate dura intre 30 zile(termenul legal) pana la ani de zile in cazzul unor primarii. E bine sa ai in vedere si acest aspect cand soliciti autorizatiei de constructie.

Odata cu depunerea actelor de autorizatie ar trebui sa incepi selectia unui constructor si al unui diriginte de santier. Ar fi bine ca cei 2 sa nu fie din aceeasi echipa pentru ca atunci nu se vor mai controla eficient. Poti opta pentru contructie in regie proprie daca ai timp si suficiente lichiditati pentru controlul proiectului.

Desi pot parea cea mai mica problema in constructia unei case aceste etape sunt foarte importante. Un proiect gresit insemna modificari majore si refacerea autorizatiei de contructie daca modificarile sunt importante. Un teren achizitionat care utilizare agricola va insemna acte suplimentare si drumuri la primarie chiar daca este inconjurat de case. Exista firme care asigura toate serviciile - daca esti un om foarte ocupat si care nu vrea sa se implice in propriul proiect atunci sunt o varianta de luat in calcul. Incerca ca la costurile totale pe care ti-le-ai calculat sa adaugi marje de eroare - de la 10% pana la 50%.

Dupa aceea te apuci de constructie, mai intai la rosu(fundatie, pereti si acoperis) si ulterior de finisaje interioare si exterioare. Incearca sa faci aceste lucrari in etape bine stabilite pe care sa le evaluezi direct sau prin diriginte foarte atent. Acum este foarte importanta vibrarea betonului din fundatie si structura de rezistenta, controlul calitatii materialelor utilizate - dupa ce casa este gata la cheie vei putea foarte greu sa sti de unde a provenit fierul tau (China sau Romania), daca betonul a fost turnat cu o pompa sau s-a carat si cu roaba etc. fa poze la fiecare etapa pentru ca nu vei mai avea aceasta ocazie niciodata. Nu se stie cum va evolua viata ta si care va fi utilitatea casei in viitor - pozele structurii de rezistenta pot fi foarte utile in cazul unei vanzari.

Dupa ce ai terminat de construit vor urma mai multe acte care se obtin de la primarie - proces verbal de receptie al constructie, inscrierea in cartea funciara si eventual finalizarea documentelor creditului cu banca ta(intabularea ipotecilor si a noii constructii, evaluarea finala).

Poti opta pentru solutii constructive alternative zidariei clasice - lemn, panouri din lemn prefabricate, panouri din tabla si spuma poliuretanica etc. Fiecare solutie implica avantaje si dezavantaje sau costuri diferite influentand in acelasi timp si regimul de eploatare al casei sau durata de viata. 

Spor la construit!

Buget: 120000Lei

Unelte: creion si hartie


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.