Garantarea securitătii copiilor mici

Garantarea securitătii copiilor mici

De îndată ce copilul începe să se deplaseze, chiar şi de-a buşilea, tot ce-l înconjoară îi stârneşte curiozitatea şi devine o sursă potenţială de accidente. Perioada cea mai plină de riscuri este cea cuprinsă între 18 luni şi 3 ani, bucătăria fiind prin excelenţă locul tuturor pericolelor. Este păcat să îi răpim copilului plăcerea de a descoperi, dar trebuie să plasăm obstacole în calea lui, în mod riguros, să realizăm unele mici amenajări care să asigure securitatea copilului şi liniştea noastră.

 

  • Limitarea riscurilor de cădere

De îndată ce poate să meargă, copilul începe să cadă. Nu este grav, cu condiţia să nu cadă de la înălţime. Pentru a reduce riscurile, se poate aplica pe parchet ceară antiderapantă sau se pot fixa covoarele pe podea cu ajutorul benzilor adezive, precauţie la fel de utilă şi pentru persoanele vârstnice. Obligatoriu vor fi instalate covoare antiderapante în cadă şi în cădiţa de duş şi se va limita accesul la ferestre si scări.
Atenţie la paturile supraetajate. Patul superior este interzis până la vârsta de 6 ani: pentru copiii mai mari, acesta este prevăzut cu un grilaj şi cu o scară fixă, plasată departe de orice mobilă cu colţuri ascuţite.
Atenţie la ferestre... Având în vedere faptul că micuţilor le place să se caţere, nu lăsaţi scaune sau alte obiecte lângă ferestre. Dacă fereastra este situată la mai puţin de 1 m de podea, se poate instala în exterior un sistem de securitate din plexiglas, de exemplu. De asemenea, se va adăuga la balustrada balconului un grilaj de protecţie ...şi la scări. Când casa are mai multe etaje, în partea de sus şi în partea de jos a scării se fixează o barieră, care trebuie să fie înaltă, fără elemente orizontale uşor de escaladat. Totodată, şipcile verticale se vor fixa la 11 cm distanţă, pentru ca micuţii să nu-şi poată trece capul printre ele. Dacă balustrada - indispensabilă! - este prea înaltă pentru copil, îi puteţi adăuga o a doua, la 40 cm de podea.

  • Prevenirea şocurilor şi a rănirilor

Toţi copiii se rănesc, dar, pentru ca incidentele neplăcute să rămână în limitele normalului, pot fi luate unele măsuri ingenioase.
Stabilitatea pieselor de mobilier. Oglinzile şi etajerele uebuie să fie solid fixate în perete Dar regula se aplică tuturor mobilelor înguste, de mici dimensiuni, pe care copilul le-ar putea împinge şi răsturna.
Blocarea sertarelor. Magazinele specializate propun diferite produse create în vederea securizării unei locuinţe în care creşte un copil. Iată câteva, cele mai folosite şi uşor de instalat:
- blocarea sertarelor cu opritori, făcând ca, deşi deschis, sertarul să nu poată cădea;
- colţare de protecţie din material plastic moale, care se aplică pe colţurile ascuţite ale meselor sau altor obiecte;
- dispozitive de protecţie gonflabile care formează pernuţe protectoare peste robinetele din baie;
- blocarea uşilor prin piedici, care fixează uşa deschisă;
- lângă balamale se vor plasa dispozitive împotriva prinderii degetelor.
Şnururile storurilor. Şnururile perdelelor şi storurilor nu vor fi lăsate să atârne, ci menţinute la înălţime. Pot fi înlocuite cu o baghetă din material plastic pentru a se evita riscul de strangulare.
ATENŢIE: Copilul va observa mai bine o uşă de sticlă dacă pe geamul ei se va lipi o bandă adezivă colorată, la circa 70 cm de sol.

  • Nu lăsaţi la îndemâna copilului!

încă din primele luni de viaţă, copilul nu trebuie să aibă la îndemână obiecte care l-ar putea răni: de la cuţite şi furculiţe, până la pile de unghii şi alte ustensile, fără a neglija brichetele, micile obiecte uşor de înghiţit sau pungile de plastic cu care s-ar putea sufoca trăgându-le pe cap...
Aparatele electrice, cum ar fi fierul de călcat, trebuie, desigur, puse la locul lor după folosire.
Produse periculoase: Toate lichidele, spre exemplu produsele de întreţinere, trebuie păstrate sub cheie. Nu numai detergenţii sau produsele de îndepărtare a petelor reprezintă un pericol, ci şi medicamentele, produsele cosmetice sau adezivii. Dacă se întâmplă ca, în ciuda precauţiilor, copilul să înghită un lichid nociv, nu-i daţi să bea apă sau lapte şi nu-i provocaţi voma. Se va apela la Salvare. Nu folosiţi, în prezenţa copiilor, nici chiar în doze mici, produşi cu emanaţii toxice, aşa cum ar fi solvenţii.
Blocarea uşilor dulapurilor. Pentru a face imposibilă deschiderea unui dulap sau sertar fără broască din ucătărie aveţi la îndemână mai multe soluţii: dispozitive exterioare care blochează mânerele, cârlige de înşurubat în interior sau închizătoare cu magnet puternic deschise cu o cheie magnetică.

 

  • Prevenirea arsurilor

Arsurile se numără printre accidentele cele mai frecvente la copii. Şemineul şi sobele sunt deosebit de periculoase, având în vedere atracţia flăcărilor; se vor instala ecrane de protecţie în faţa sobelor, iar şemineul va fi izolat printr-un paravan antifoc.
în baie. Instalaţia de apă caldă va fi reglată astfel încât temperatura să nu depăşească niciodată 40°-50°C.
Se poate interveni fie la nivelul încălzitorului de apă (boiler), fie instalând robinete speciale. De asemenea, se va avea mare grijă în cazul instalaţiei electrice (... CASETĂ) şi nu se vor lăsa la îndemână aparate cum ar fi uscătoare de păr sau aparate de ras. în bucătărie. Bucătăria deţine recordul accidentelor domestice.
Pentru securizare, în special a aparatelor de gătit:
- se vor orienta toartele cratiţelor către centrul aragazului;
- se vor înălţa marginile aragazului în vederea protecţiei contra flăcărilor IMAGINE);
- se va instala un grătar în faţa cuptorului sau o uşă de protecţie numită „uşă rece".

Buget: 0Lei


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.