Intretinere mobilier din lemn

Dragii mei,

 

Pentru iubitorii de mobilier din lemn, vin in intampinarea voastra astazi cu recomandari pentru intetinerea lemnului.

 

Avem 2 variante:

         1) sa permitem lemnului sa imbatraneasca natural pentru a capata un aspect gri argintiu. Este prima solutie pe care o recomand daca va place aspectul gri argintiu.

In acest caz, retineti faptul ca lemnul nu mai este protejat impotriva petelor cauzate de diverse alimente (cafea, vin etc). Daca in ciuda curatarii, pata nu poate fi inlaturata, o varianta buna ar fi sa polizati mobilierul cu un smirghel de 150 sau 180. Oricum, nu va faceti iluzii in privinta conservarii culorii lemnului pana la adanci batraneti, pentru ca in functie de mediu si timp, lemnul va deveni gri argintiu in cele din urma.

Daca doriti ca lemnul sa-si recapete culoarea originala, va fi nevoie sa-l slefuiti in intregime (in directia fibrei de lemn cu smirghel mediu, de 150 sau 180), cat de des credeti de cuviinta (in functie de aspectul dorit). Slefuirea mobilierului este solutia care da cele mai bune rezultate.

Pentru a-i reda aspectul intr-un mod mai putin restrictiv (cu mai putin luciu de asemenea) il puteti peria cu o perie moale si sterge cu un detergent slab.

        2) Ungem mobila cu ulei: pentru a-i da lemnului un aspect lucios pastrandu-i nuanta naturala. Fiti atenti, mai ales pentru dvs cei mai comozi, aceasta solutie necesita timp indelungat si repetari periodice.

Daca va hotarati sa utilizati un ulei (ulei de tec pentru tec, ulei de lemn exotic pentru alte esente), indiferent de caz, va recomand sa testati mai intai pe o portiune ce nu este la vedere pentru a evalua rezultatul. Ungerea cu ulei ii va da un aspect mai lucios si va preteja mobila de pete.

Prima aplicare: Inainte de aplicarea primului strat de ulei, lasati produsul de mobilier afara (sau intr-un spatiu aerisit, gen balcon deschis) 2-3 saptamani pentru obtinerea unei culori uniforme. Apoi, curatati-l cu apa curata si cu peria si lasati-l sa se usuce. Cand lemnul este complet uscat, slefuiti-l usor cu smirghelul (de 150 sau 180), avand grija sa indepartati praful dupa terminarea operatiunii. Odata produsul curatat si uscat, intindeti un strat subtire de ulei. Acesta trebuie aplicat cu o carpa ce nu lasa scame sau cu perie de ulei de in si, daca va place, pentru uleiul de tec, o perie (avand grija sa nu dati cu prea mult ulei) ori o carpa.

Aplicari suplimentare: Pentru aplicari suplimentare, mobile trebuie mai intai slefuita si curatata de praf inainte de a se unge cu ulei. Fiti atenti ca produsul sa fie complet slefuit intre 2 aplicari de ulei pentru a obtine un aspect uniform si reusit. Repetati operatiunea de cel putin o data sau de 2 ori pe an, mai ales daca produsul este expus la conditii climatice dificile(treceri frecvente de la ploaie la soare, ploi frecvente etc).

 

Nu uitati, atunci cand achizitionati produse se intretinere, verificati de fiecare data compatibilitatea intre articol si piesa dvs de mobilier.

 

Pentru restaurarea mobilei, slefuitul este cea mai buna solutie. Insa, pe piata exista produse de „restaurare” care redau lemnului aspectul original fara prea mare efort.

Va prezint mai jos cateva sfaturi si „idei principale” ce va pot ajuta in „bricolarea” produselor de mobilier din lem in vederea intretinerii si restaurarii lor:

Nu lasati mobila afara pe timp de iarna si ingrijiti-o regulat.

Atunci cand mobila este afara, nu o acoperiti cu musama sau alte „fete de masa” din material ce contine plastic. Aceasta favorizeaza ridicarea temperaturii care poate duce la scorojirea lemnului, iar retentia umezelii favorizeaza aparitia mucegaiului.

Nu acoperiti mobila cu o husa impermeabila pentru ca aceasta va acumula umezeala si va cauza pete.

Rezele UV (de la soare sau de la luna) decoloreaza lemnul in mod natural si deterioreaza finisajul.

Trecerile fecvente de la umezeala (ploaie) la soare vor duce la dilatarea si contractarea lemnului, care este un material viu, care „lucreaza” in timp. In functie de conditiile de expunere pe timp scurt sau lung, acest lucru va duce la aparitia crapaturilor, dar care nu vor afecta soliditatea mobilierului,

Aplicarea uleiului pe mobila care nu este bine uscata va duce la aparitia petelor negre.

Daca petele nu pot fi indepartate doar cu ajutorul unui burete umed, va recomand sa slefuiti lemnul in directia fibrei.

Nu utilizati aparat de spalat sub presiune pentru curatarea mobilei.

Cand aplicati produse de intretinere, fiti atenti sa consultati intotdeauna instructiunile indicate pe produs.

 

Buget: 0Lei


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.