Sfaturi despre riscul de incendiu si prevenire

Incendiile din locuinţe, cam unul la două minute, sunt un risc deloc neglijabil. Primii care suferă în aceste accidente sunt copiii, victime ale asfixierii cauzate de fum. Cea mai mare parte a incendiilor, provocate prin imprudenţă sau din cauza defecţiunilor instalaţiei electrice, ar putea fi totuşi evitate cu uşurinţă.

 

  • Cauze principale

Multe incendii în locuinţe sunt provocate de imprudenţe: o brichetă lăsată la îndemâna copiilor, o cârpă uitată lângă o flacără (un aragaz aprins), un fumător care adoarme cu ţigara în mână... Dar multe sunt cauzate de surse de căldură sau de energie.

 

  • Scurtcircuit electric

In România, o treime din incendiile produse în locuinţe sunt cauzate de defecţiuni ale instalaţiei electrice sau ale diverselor aparate casnice. Primul iz de obiect pârlit sau de aerotermă îmbâcsită trebuie să ne alarmeze. Riscurile sunt mari şi în cazul folosirii în exces a prizelor multiple, care depăşesc capacitatea circuitului electric.

 

  • Foc în coşul de fum

Fie că e vorba de o sobă cu cărbuni, de un încălzitor de apă cu gaze sau de un cazan de încălzire centrală, coşul de fum se aprinde adeseori. Declanşate prin acumulare de funingine şi deci printr-o combustie defectuoasă, incendiile pot fi evitate dacă se curăţă toate coşurile şi se controlează periodic aparatele.

 

  • Produse inflamabile

Folosirea produselor explozive sau inflamabile, lichide (solvenţi sau esenţe) sau solide (aprinzătoare pentru sobe) prezintă un risc ce nu poate fi neglijat. Incendiul generat de o manipulare incorectă a acestor produse nu trebuie stins cu apă, ci cu nisip, cu pământ sau cu un extinctor pentru materii grase.

 

  • Aparatură împotriva incendiilor

Primele trei minute de la declanşarea incendiului sunt decisive: fie pentru stingerea focului, fie pentru părăsirea locului respectiv. Detectoarele de fum şi extinctoarele permit o reacţie rapidă a celor aflaţi în primejdie.

 

  • Detectoare de fum

Detectoarele emit un semnal sonor, reacţionând la prima urmă de fum, care precedă întotdeauna flăcările. Fiecare etaj al locuinţei trebuie să dispună de un detector. Aparatele se instalează pe plafon, de preferinţă în centrul încăperii, la mai mult de 60 cm de colţurile sale şi la o distanţă de cel puţin 20 cm de orice obstacol.

 

  • Extinctoare

Eficacitatea extinctoarelor sau a pulverizatoarelor cu aerosoli, mai uşor de mânuit, depinde de viteza cu care se acţionează. Este important să fie păstrate mereu în acelaşi loc, de preferat lângă bucătărie sau lângă dormitoare, locurile care, conform statisticilor, sunt cele mai expuse incendiilor. Se recomandă alegerea unui extinctor cu pudră, netoxic. Dacă în locuinţă se desfăşoară o activitate care riscă să provoace un anumit tip de incendiu, se va adăuga un extinctor specific cu apă, pentru lemn şi ţesături de exemplu, sau cu dioxid de carbon pentru incendiile de origine electrică. Extinctoarele trebuie verificate periodic, conform indicaţiilor.

 

  • Detector pentru scurgeri de gaze

în ultimul timp, aparatele care funcţionează cu gaz sunt instalate conform unor norme precise şi obligatoriu în prezenţa specialiştilor. Astfel, incendiile legate de scurgerile de gaz sunt tot mai rare. Instalarea unui detector pentru scurgeri de gaze este utilă mai ales pentru că el întrerupe instantaneu alimentarea electrică a disjunctorului.

Buget: 500Lei


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.