Tăierea sticlei

Dacă utilizaţi frecvent geamuri, de exemplu pentru tablouri, este bine să învăţaţi să le tăiaţi singuri. Prin antrenare, veţi dobandi rapid dexteritate şi operaţia vi se va părea simpla. Ea va fi cu atat mai uşoară, cu cât veţi avea grijă de calitatea diamantului pentru tăiere.

Tăiere rectilinie se efectuează pe un plan orizontal rigid — de exemplu, o masă pe care în prealabill-aţi acoperit cu un mototol subţire sau cu o cuvertură. Foaia de geam trebuie aşezată pe toată suprafaţa planului de lucru nu-i depăşească niciodată marginea. După ce luat aceste precauţii, puteţi începe tăierea. După ce aţi trasat fâşia dorită, puneţi-vă mănuşi groase înainte de a o desprinde. Când loviti fâsia tăiată cu un instrument metalic, pentru a o „sparge", veţi vedea cum crestătura se albeşte în interiorul sticlei. In momentul acela, puteti sa deplasati geamul, astfel ca fâşia să fie paralelă cu latura mesei, — apucai fişia cu un cleşte, intercalând o cârpă, — în sfârşit, trageti fâşia spre dumneavoastră, coborând-o printr-o miscare de basculare. Utilizarea unui cleste este inutilă la tăierea unui geam în două părţi aproximativ egale. După spargere, apucati pur şi simplu cu ambele mâini partea care depăşeşte masa si exercitaţi o apăsare spre sol pentru a o detaşa.

Fasonarea muchiilor

 După tăiere, muchiile geamului sunt la fel de tăioase ca o lamă. Le puteţi însă toci, utilizând piatră de carborundum. Pentru fasonare, purtaţi mănuşi de protecţie. Înainte de a începe, asezati geamul pe masă, cu muchia pe care o veţi şlefui puţin ieşită în afara suprafeţei mesei. După aceea, procedaţi după cum se arată mai jos. Udaţi cu regularitate piatra de carborundum.

Tăiere curbilinie

Când veti schimba geamul unci imposte de formă arcuită sau când veţi tăia un geam cu con. ruri neregulate, trebuie să utilL un diamant special, de forma curbă, care trebuic manipulat lără oprire. Pliza se face cu ambele mâini, cu degetele mainii suprapuse, ceea ce permit ca prin rotirea incheieturilor,  dirijare mai buna  a instrumentului pentru inlantuirea diverselor curbe. Ca si in cazul altor taieri, lucraţi pe o masă plană acoperita – de ex, cu o cuvertura. Inainte a incepe, confecţiongi un şablon de carton după forna dorită şi asezati-l pe geam. Inainte de separarea bucatilor, puneto-va manusile.

Tăiere circulară

Taierea circulară pernmite, de exempiu, înstalarea unci conductete pentru acrisire, care sa iasa prin geamul ferestrei. Cu ajutorul unui compas un diamant tăictor cu ventuză . In primul poziţionati ventuza in centrul foii den geam si asigurati-va ca cercui trece minimum 5 cm de marginea geamului. Fixaţi după aceea ventuza, coborând levierul. Trebuie să trasaţi două cercuri corespunzător orificiului dorit si altul, mai mic în interior. Când efectuati trasarea cu compasul nu vă opriti si nu treceti de două ori pe aceeaşi urma. După ce ati scos compasul, spargeţi cercul mare. Dacă geamul a lost bine taiat, este posibil să se detaşeze singur. In caz contrar, spargeti geamul interior si detasati bucatile.

 

Sfaturi pentru începători — Apăsaţi uniform. Dacă tăietura este neregulată sau puţin ondulată, cu bavuri pe alocuri, înseamnă că nu aţi tăiat exercitând o presiune uniformă asupra instrumentului. Nu uitaţi că, pentru a obţine o tăietură regulată, trebuie să apăsaţi cu efort constant pe rola tăietoare, de la începutul până la sfarşitul tăieturii. — Exersaţi: pentru efectuarea incerc ărilor, utilizaţi bucăţi de sticlă, până când obţineţi o deplasare regulată a rolei. - Nu folosiţi geamuri vechi, deoarece, după caţiva ani, sticla „se intăreşte" şi devine dificil de tăiat, mai ales pentru începători.

Buget: 0Lei


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.