Tabloul de repartiţie electrică

Tabloul de repartiţie, sau tabloul divizionar, comportă toate circuitele din instalaţia electrică a locuinţei dumneavoastră, fiecare dintre acestea fiind protejat împotriva suprasarcinilor sau a scurtcircuitelor prin intermediul unui disjunctor sau al unei siguranţe. Astfel, dacă survine o pană pe unul dintre circuite, nu este necesar să întreruperi alimentarea electrică în întreaga instalaţie. în funcţie de suprafaţa locuibilă, de gradul de confort dorit şi de contractul semnat cu distribuitorul, tabloul de repartiţie ocupă un amplasament care poate varia de la simplu la triplu.

Diverse circuite
Circuitele unei instalaţii electrice casnice sunt împărţite conform funcţiei îndeplinite.
Astfel, există:
- circuite pentru iluminat;
- circuite pentru prizele de curent;
- circuite specializate (boiler electric, maşină de spălat, maşină de gătit electrică);
- eventual circuite de alimentare a sistemului de încălzire electrică a locuinţei.
Pentru fiecare circuit se defineşte un număr maximal de puncte de utilizare. Circuitul pentru iluminat sau pentru prizele electrice, spre exemplu, poate alimenta 8 puncte de utilizare. O lustră cu mai multe becuri constituie un singur punct de utilizare. O priză de curent comandată de un întrerupător de lumină, destinată alimentării electrice a veiozelor, lămpilor de birou sau lampadarelor, este considerată tot ca fiind un singur punct de utilizare. Un circuit monofazic cuprinde întotdeauna două conductoare active — un conductor de fază (F) şi un conductor de nul (N) - plus un conductor de împământare (î).

Componentele tabloului
Tabloul de repartiţie este racordat la disjunctorul de branşament prin conductoare electrice care pornesc de la bornele de ieşire ale acestuia din urmă. în general, alimentarea cu electricitate se face pe la bornele de sus, iar ieşirea pe la cele de jos. Tabloul de repartiţie cuprinde:
- borne care formează repartitorul, una pentru fază, una pentru nul şi una pentru împământare;
- dispozitiv sau dispozitive diferenţiale de protecţie de înaltă sensibilitate;
- siguranţe sau disjunctoare de protecţie ale fiecărui circuit;
- aparate modulare complementare eventuale, precum paratrăsnet, contactori, reductoare, transformator de sonerie, programator de încălzire;
- bare de pontaj care permit alimentarea siguranţelor sau disjunctoarelor modulare;
- locuri libere pentru eventuala adăugare a altor aparate modulare sau pentru alimentarea altor circuite.

Amplasarea tabloului.

Tabloul de repartiţie trebuie montat în interiorul locuinţei, fiind racordat direct la priza de pământ. Este interzisă amplasarea lui într-o încăpere umedă, într-un dulap, într-o debara, ori deasupra unei chiuvete sau a unui aparat de gătit sau de încălzit. Butoanele de manevră trebuie să fie situate la înălţimea de 1-1,80 m de sol.

Buget: 300Lei

Unelte: surubelnita


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.