Tipuri de adezivi

Toti fabricantii de adezivi oferă pliante sau fişe tehnice detaliate. Dacă produsul nu vă satisface, solicitaţi informaţii de la specialişti. Deseori puteti face un montaj greşit, dar rareori vina se poate imputa unui produs necorespunzător.

Adezivi vinilici pentru lemn şi carton Adezivii vinilici sunt aspect de lapte vâscos. Sunt destinaţi asamblării pieselor lemn si derivatele lemnului, fiind utili pentru lucrări de tâmplărie interioară si reparaţii de obiecte care nu sunt supuse umiditatii.  Pentru lipirea obiectelor de lemn aflate în exterior si care trebuie sâ reziste la apă, căldură şi intemperii, sunt preferabili adezivii poliuretani sau produsele speciale utilizate în construcţii maritime. Pe lângă faptul câ sunt utilizaţi în principal la obiecte din lemn, adezivii vinilici permit şl lipirea altor materiale — de exemplu hârtie, carton, ţesături textile etc.

După lipire, pelicula de adeziv devine transparentă 5i practic invizibilă. Mod de utilizare Utilizarea adezivilor vinilici nu necesită" nici o pregătire specială, doar curăţarea suprafeţelor ce vor fi asamblate. Pentru lipire, utilizaţi o pensulă sau un şpaclu şi întindeţi uniform o peliculă subţire peste cele două piese. Este posibil ca una dintre suprafete să fie poroasă şi ca adezivul să fie absorbit rapid; în acest caz, aplicaţi un al doilea strat, după câteva minute. Stratul dublu este recomandat mai .ales în cazul panourilor din particule aglomerate.

->Asamblati cele două piese; pozitia lor poate fi rectificată atât timp dtt adezivul este umed.

-> Dacă rezultatul este satisfacător, stergeti perimetrul turii cu o cârpă umedă si stran geti asamblarea cu o menghine. Respectati timpii de Intărire; functie de formula adezivult: acestia pot varia destul de mult.

-> Dacă este necesar, după dificare, decupati bavura de adeziv incă moale cu ajutorul unui cutter. ATENŢIE: Un adeziv vinii vechi poate fi inmuiat si dezlir prin injectare cu cet.

Cleiuri „animale" pentru mobile vechi

 Cleiurile „animale" sunt mereu actuale, mai ales în cazul restau-rării mobilelor vechi, pentru a le păstra autenticitatea. În plus, ele pot fi desfăcute. Cleiul de piele este utilizat pentru lipirea obiectelor din piele, cel de peste pentru incrustaţiile metalice, cleiul de oase este perfect pentru furnir etc. În vederea obti-nerii produsului potrivit, ebeniştii utilizează uneori amestecuri de mai multe cleiuri. Repararea furnirului. Pentru repararea unei plăci de furnir, amestecati, de exemplu, 60% clei de oase şi 40% clei de cazeină — cleiul de oase se pre-zintă sub formă de bobite, iar cel de cazeină sub formă de pulbere grosieră. Pregătiţi amestecul într-un reci-pient metalic, apoi adăugaţi două volume de apă. Acoperiti şi lăsaţi preparatul să se umfle peste noapte.  A doua zi, Incălziti-l în bain-marie, pentru a nu-1 arde şi a nu-i distruge calitătile adezive.- > Când preparatul este cald (maximum 80° C), utilizati-l, dar nu-l lăsaţi în permanenţă pe foc direct. Pentru a evita solidificarea, aşezaţi-l pe un incălzitor improvizat chiar şi dintr-o veioză. Lucraţi în loc izolat, fără curenţi de aer, şi nu uitaţi să incălziţi lemnul inainte de a folosi produsul: utilizaţi un uscător de păr sau un fier de călcar pentru a menţine o temperatură bună, care păstrează  cleiul lichid şi permite potrivirea cu precizie a pieselor.

Chit elastic pentru izolatii sau imbinări

Conţinut în tuburi, chitul elastic se prezintă sub forma unei paste destul de fluide, care aderă pe orice material. Realizat pe bază de cauciuc sintetic, silicon, poliuretan etc., chitul există in mai multe formule şi este destinat diverselor lucrări de construcţii, în vederea rostuirilor, izolărilor sau lipirilor. La ieşirea din tub, chitul formează un cordon care, în prezenţa aerului, polimerizează — se fixează de supra-faţă (formarea învelişului durează aproximativ 20 minute) dar nu se durifică niciodată şi păstrează aspectul compact şi elastic de cauciuc. Acest tip de chit este foarte util pentru lipirea de materiale diferite care nu au acelaşi coeficient de dila-tare; un geam şi o ramă de lemn pot fi astfel asamblate fără riscuri. in principal există chit acrilic pentru aderenţă pe zidărie, chit siliconic pentru flexibilitate mare şi chit poliuretan pentru aderenţă şi transparenţă. Cele mai multe chituri au o bună rezistenţă la intemperii şi la razele ultraviolete şi acceptă diferenţe mari de temperatură (în general, între —50° şi + 150°C). Totuşi, fiţi exigent în privinţa calităţii, deoarece unele produse au tendinţa de a se intări în timp, altele produc mucegai, iar altele pot să nu aibă transparenţa anunţată.

Adezivi epoxidici pentru materiale rigide

Adezivii epoxidici sunt răşini sintetice care pot avea consistenţa unei creme sau paste. inainte de utilizare, trebuie amestecate două componente — adezivul propriu-zis si întăritorul — în proporţiile indicate de fabricant. Amestecul final declanşează o reacţie chimică având mare putere de lipire, echi-valentă cu o veritabilă sudură, care permite realizarea unor asamblări foarte solide, rezistente la umiditate, intemperii şi căldură (până la 250°C). Există adezivi epoxidici opaci şi translucizi, dar toţi pot fi vopsiţi. Unii se întăresc în câteva minute, dar — atenţie! — sub 5° C, lipirea nu se mai produce. Cei mai mulţi sunt utilizaţi pentru repararea sau asamblarea de materiale rigide: lemn, sticlă, metal, porţelan. După întărire, lipirea nu se mai poate practic desface.

Repararea unei farfurii. Pentru a lucra în condiţii bune, este reco-mandabil să menţineţi o tempe-ratură de aproximativ 20°C pe durata lipirii întăririi. Nu ezitatisă folosiţi un uscător de păr. Înainte, de a începe, asiguraţi-vă de asemenea de un instrument pentru  strângerea pieselor în timpul uscării: fie o menghină specială, fie un montaj improvizat care să urmă-rească forma pieselor ce trebuie asamblate. În final, curătati cele două feţe de contact cu un solvent, pentru a îndepărta orice urme de grăsimi, şi apoi nu mai atingeţi piesele. Pregătiţi după aceea cantitatea de clei necesară, respectând modul de utilizare. in majoritatea cazurilor, cele două părti (adezivul şi Intăritorul) trebuie să fie echivalente. Există de asemenea seringi  gemene, care permit prelevarea de doze egale.

Adezivii termofuzibili în tâmplăria industrială

Adezivii termofuzibili, sub formă de betigaşe rigide cu diametrul de 1 cm, sunt în esenţă cleiuri calde. Introdus într-un pistolet electric, beţigaşul se topeşte în contact cu o rezistenţă si cleiul iese prin ţeava aparatului. Aceste cleiuri pot fi utilizate pentru reparatii mici sau fixări temporare. Aveti grijă, deoarece culorile diferite ale betigaselor indică diferite calităti de cleiuri. Utilizate curent în tâmplăria industrială, cleiurile termofuzibile care se găsesc de vânzare nu au aceleaşi calităţi de aderenţă. Pe de altă parte, fiind vorba despre cleiuri reactivate de căldură, este recomandabil să îndepărtaţi piesele astfel asamblate de orice surse de căldură; un radiator sau un spot pentru iluminat aflat în vecinătatea unei lipiri termofuzibile este suficient pentru a o afecta.

Adezivi metacrilati pentru sticlă

Destinaţi lipirii sticlei şi reparării suprafeţelor mici, adezivii meta-crilaţi sunt formaţi din două com-ponente — răşina şi activatorul, două lichide perfect incolore — care nu trebuie amestecate. Ele au o bună rezistenţă la umiditate şi căldură, ceea ce permite lipirea cu succes a oglinzilor retrovizoare de parbriz, a accesoriilor pe uşile cu vitraliu, a unor vaze sparte etc. Mod de procedare -  Aplicaţi mai întâi un strat de activator. Lăsaţi să usuce aproximativ 1 minut. Aplicaţi după •aceea un strat de răşină pe una dintre feţe, aduceţi în contact cele două părţi şi apăsaţi cu putere rimp de 1 minut. Imediat după, aceea, ştergeţi bavurile cu o cârpă jimbibată în alcool de 90°• Lăsaţi să se usuce timp de o jumătate de oră fără să atingeţi asamblarea.

Poliesteri încărcati – acestia sunt produse sintetice adezive din două componente: o pulbere şi o răşină plastifiant lichidă. Amestecarea lor produce Intărirea ansamblului şi permite obţinerea unui „lemn" sau a unui „metal" sintetic, în functie de natura elementului din pulbere. Amestecul, mai mult sau mai puţin păstos, aderă de majori-tatea materialelor. Aceste produse, a căror acţiune este calificată ca „sudură la rece", servesc în esenţ.ă la asamblarea a două piese, la astuparea găurilor sau a fisurilor, la reconstituirea părţilor lipsă dintr-un obiect etc. inaintea întăririi, eventualele bavuri sau instrumentele utilizate trebuie curăţate cu acetonă sau tricloretilenă. După întărire, aceşti poliesteri devin foarte duri şi pot fi piliţi, tăiaţi sau găuriţi, la fel ca materialul de origine.

Adezivi de contact pentru materiale multistrat

Adezivii „de contact" sau „ lipire dubla” sunt preparate lichide pe bază de cauciuc sintetic de tip neopren. Sunt utilizate mai ales pentru lipirea materalel plastice, fumirului, materialelor stratificate, panourilor metalice etc., dar permit şi asamblarea suporturilor de natură diferită — metal pe lemn, plută pe zidărie, lemn pe ciment chiar dacă este necesară respectarea unei tehnologii specifice. Toţi aceşti adezivi au o capacitate mare de lipire, rezistă bine la umiditate si trebuie aplicaţi în straturi subtiri.

Prezentări diferite. Majoritatea adezivilor de contact se prezintă sub formă lichidă; frecvent, această formă poate fi deranjantă, deoarece manipulările, materialul excesiv şi „firele" le conferă un aspect ca de cascaval topit. Aceşti adezivi există insă si in formatixotropica — produsul consistenta unei-gelatine, mai usor de utilizat în special pe suprafete verticale. Adezicii de contact pot fi prezentati in tuburi, avand aspect incolor fiind recomandati pentru materiale flexibile: : Pâslă, tablă, plastic, piele, scai. Puteţi găsi de asemenea o ver siune pulverizabilă, în spray-uri. Acest tip de neopren este reco mandabil pentru hârtie, carton, zidărie, spumă izolantă etc. O particularitate inter esantă este faptul că pulverizare unui strat fin permite o asamblare repoziţionabilă, în timp ce aplicaţia în două straturi — câte unul pe fiecare faţă — determină o asamblare definitivă.

ATENŢIE: Majoritatea adezivilor de contact conţin solvenţi de aceea, este prudent să-i utilizaţi în locuri aerisite şi, even-rual, să purtaţi o mască de protecţie, pentru a vă feri nasul şi gura de emanatii.

Mod de execuţie. Încleiati cele două suprafeţe ce trebuie unite cu ajutorul unei spatule crestate, pentru a întinde un strat subţire regulat — pentru 1 m2 sunt necesare 150 g. Dacă suportul este poros, intindeţi pe suprafaţa lui două straturi: primul strat va patrunde în suport, iar al doilea va servi ntru realizarea efectivă a lipirii.

Uscare. Lăsaţi să se usuce până la te evaporarea solvenţilor continuti ln ui adeziv. In funcţie de produs, pul de uscare variază între 10 si vi 20 de minute; este imperios necesar să fie respectat, pentru a nu afecta puterea de lipire a produsului. In cazul unei uscări corecte, pelicula de adeziv pare să nu mai poată lipi suplimentar. Din clipa aceea, asamblarea este posibilă.

Asamblare. Suprapuneţi feţele cu adeziv în poziţia exactă pe care trebuie s-o ocupe. Atentie! Priza adezivului este imediată si după primul contact nu maiputeti reajusta asamblarea. Pentru a evita manevrele eronate, procedati asa cum se indică alăturat.

Adezivi cianoacrilati pentru bijuterii

 

De la prima utilizare, proprietăţile acestor adezivi fără solvenţi par incredihile. O singură picătură este suficientă pentru obţinerea unei lipiri imediate, extraordinar de solidă — până la 350 kg/cm2. Sub formă de fluide incolore, aceşti adezivi sunt excelenţi — în versiunile standard — pentru reparaţiile mărunte ale aproape tuturor tipurilor de materiale. Singura condiţie este să nu fie poroase şi suprafeţele să fie în contact perfect; de asemenea, pelicula de adeziv trebuie să fie cât mai subţire posibil. Utilizaţi de preferinţă produsele aflate în flacon — ambalaje mai stabile decât tuburile care pot fi aplicate cu ajutorul unei pensule, pentru o mai bună distribuire. Curăţaţi suprafeţele ce vor fi lipite. intindeţi foarte putin adeziv pe o singură faţă. Atenţie! Trebuie să găsiţi imediat poziţia optimă a celor două piese ce vor fi lipite, pentru a evita o aliniere greşită, care va fi imposibil de rectificat. Este recomandabil ca înainte de lipire să facei câteva asamblări „pe uscat" şi să vă fixaţi puncte de reper. Reparaţiile cele mai uzuale sunt ale bijuteriilor, pieselor de ceasornicărie, ochela-rilor etc. Există şi cianoacrilaţi spe-iali pentru materiale poroase şi, de asemenea, o versiune desti nată metalelor care prezintă o mai mare rezistenţă la şoc.  Atenţie. Manipulaţi produsul cu grijă; o picătură întărită între două degete le va lipi unul de celălalt şi poate fi chiar necesară o intervenţie chirurgicală. După prima utilizare, depozitaţi flaconul în loc uscat şi rece, ferit de lumină: cianoacrilaţii sunt sensibili la razele ultraviolete, motiv pentru care nu sunt recomandaţi pentru lipirea geamurilor.

Buget: 0Lei


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.