Vocabularul electricitătii: volţi, amperi, waţi...

Pentru a înţelege modul de funcţionare a circuitelor electrice şi pentru a putea interveni în cele din locuinţa dumneavoastră, este indispensabil să cunoaşteţi câteva noţiuni de bază. Ele vă vor permite, spre exemplu, să faceţi distincţia între tensiunea, intensitatea şi puterea unui aparat electrocasnic. Aceste noţiuni pot fi explicate prin analogia cu un circuit de apă.

Tensiune
Tensiunea permite curentului electric să circule, aşa cum presiunea facilitează ieşirea apei dintr-o conductă. Se măsoară în volţi (V). O dată cu tensiunea, se precizează şi natura curentului:
Curent continuu. Circulă de la polul + (pozitiv) spre cel - (negativ). Acesta este cazul pilelor, al bateriilor sau al acumulatorilor, a cător tensiune poate fi de 1,5 V, 3 V, 4,5 V, 6 V sau 9 V. Când cumpăraţi o baterie de 1,5 volţi, fiţi atent la dimensiuni, fiindcă există trei mărimi disponibile. Dacă utilizaţi în locul lor pile reîncărcabile, trebuie să ştiţi că tensiunea acestora este inferioară, adică 1,2 V. Pentru a obţine o tensiune de 6 V, de exemplu, vă vor trebui deci 5 pile reîncărcabile pentru a înlocui 4 baterii de 1,5 V.
Curent alternativ. Se inversează (prin convenţie) de 50 de ori pe secundă, sau cu o frecvenţă de 50 de hertzi (Hz) în Europa continentală. Astfel, nu mai putem vorbi despre poli pozitivi şi negativi, ci despre fază şi nul.
Curentul electric care intră în fiecare locuinţă prin intermediul contorului disjunctor este în general curent alternativ de 220 V şi 50 Hz.

Intensitate
Intensitatea curentului electric este analoagă debitului de apă care curge, de exemplu, printr-un robinet. Ea se măsoară în amperi (A). Un bec de 100 W, de pildă, este traversat de un curent de 0,5 A, iar un fier de călcat de un curent de 5 sau 6 A.

Putere
Puterea electrică este echivalentă cu aceea asigurată de presiunea şi debitul apei care curge. Este egală cu produsul dintre tensiune şi intensitate, iar unitatea sa de măsură este watt-ul (W): tensiune (V) x intensitate (A) = putere (W)
Puterea aparatelor electrocasnice este înscrisă pe plăcuţa lor de identificare, în waţi sau în kilowaţi (1 kW = 1 000 W). Puterea unui bec electric este, de pildă, 40, 60, 75 sau 100 W, cea a unui fier de călcat este de 1 000 sau 1 200 W, iar puterea unui radiator electric poate fi de 750, 1 000 sau 1 500 W.

Energie consumată
Energia consumată de un aparat se măsoară în kilowaţi-oră (kWh). Numărul de kWh consumaţi este egal cu produsul dintre
numărul de kilowaţi (puterea) consumaţi şi numărul de ore de funcţionare: energia consumată (kWh) = puterea (kW) x timpul de utilizare (h)
Prin urmare, în răstimp de 4 ore de funcţionare, un bec de 100 W consumă o energie de 0,4 kWh (sau 0,1 W x 4 h).

Buget: 200Lei

Unelte: surubelnita, voltmetru, multimetru


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.