Gradina de legume

Gradina de legume este un proiect interesant, plin de provocari si care reprezinta proiectul supreme atunci cand aveti disponibila o bucata de teren roditoare. Poti incepe sa cultivi diferite feluri de care ai auzit ca ar merge in zona daca terenul este intr-o zona in care nu ai experienta proprie sau in familie in materie de agricultura.

O gradina de legume trebuie sa respecte urmatoarele etape de amenajere:

1. Localizarea gradinii in functie de terenul disponibil si expunerea la lumina.Lumina este esentiala pentru a creste legume sanatoase. Amenajati gradina de legume in zone cu expozitie sudica, sud-vestica iar daca nu este posibil atunci in locuri unde primeste cel putin 6 – 7 ore / zi de lumina solara directa. Intr-o zona umbrita va limitati la legume pentru frunze ca salata, spanac, loboda sau radacinoase ca morcov, patrunjel. Noi am cultivat intr-o zona cu semiumbra – cam 6-7 ore pe zi de umbra.

 2. Sanatatea solului Fertilizati solul cu materie organica de tip compost, gunoi de grajd descompus, muschi de turba sphagnum, ingrasaminte verzi functie de aprovizionarea din sol cu nutrienti si necesarul plantelor cultivate. Gradina noastra beneficiaza de resturi vegetale nenumarate de la copacii cu care se invecineaza si asta ajuta.

 3. Pregatirea terenului. Pregateste terenul toamna tarziu si primavera devreme prin mobilizarea solului determinand refacerea echilibrului dintre cele 3 faze ale solului (solida, lichida si gazoasa). Pe un sol compact germinatia semintelor are loc mai greu, procentul de prindere a rasadurilor plantate este mic, veti avea multe goluri in plantatie. Modelati solul in brazde inaltate si veti obtine legume timpurii. Ca si unelte puteti folosi clasicele cazma, sapa, grebla dar puteti trece si la motosapa pentru suprafete mai mari.

4. Pentru culturile infiintate prin rasad mulciti solul. Metoda va ajuta sa scapati de buruieni si mentine umiditatea in sol. Utilizati agrotextil, paie, talas sau fan. Ce este mulcirea? Acoperirea solului cu materie organica, precum paie, frunze sau resturi vegetale. Aceasta operatiune este optionala, in cazul nostrum lasand pe teren frunzele cazute si pomii din jurul terenului. Stim ca salcamul este un copac care saraceste solul insa noi nu ne-am indurate sa-I taiem. Pana acum gradina arata bine.

5. Alternareare culturilor. Fiti eficienti si optati pentru culturi intercalate astfel incat sa obtinati maxim de recolta pe unitatea de suprafata fara sa inghesuiti plantele. Intercalati cultura de ceapa (care creste repede) intre randurile de conopida sau brocoli (care cresc mai lent). Incepeti cu feluri clasice – rosii, castraveti, ceapa, usturoi cartofi si ulterior diversificati.

6.Udatul. Economisiti apa daca optati pentru sistemul de udare prin picurare. Acest sistem va furnizeaza apa direct la radacina plantelor iar daca sistemul este prevazut cu un regulator de timp, gradina este udata automat si va scuteste de corvoada udatului zilnic la ore matinale ca sa nu spun ca nu veti avea vreun stres cand sunteti plecati in vacanta si n-are cine uda gradina. Poate ca bunicii nostrii nu faceau asa, dar de ce sa nu prfitam de tehnologia moderna? Daca totusi nu aveti fiti putin atenti la frecventa ploilor, daca acestea nu sunt satisfacatoare, solul arata rau sau plantele sunt deficitare pe partea de dezvoltare interveniti prin irigare.

7. Verticalizarea legumelor - Folositi spaliere, pergole, grilaje si cresteti legume pe verticala lasand spatiul liber pe sol pentru alte plante. Castravetii, pepenii, fasolea urcatoare se simt bine la inaltime.

8. Nu plantati mult si fara rost. Alegeti doar acele legume care va plac si le savurati cu placere dar care sa fie si usor de intretinut altfel gradinaritul devine o corvoada si veti investi timp si bani in legume pe care nu le mancati.

9. Eliminati buruienile si daunatorii - Tineti la distanta daunatorii si bolile daca eliminati buruienile de pe langa casa, gard. Jur imprejurul culturilor de legume e bine sa infiintati garduri de protectie din cimbrisor, lavanda, coriandru. Mirosul acestor plante nu este pe placul daunatorilor.

10. Protejati fauna utila - Aveti grija de fauna utila! Albinele, bondarii sunt buni polenizatori. Viespile, aricii, pasarile va tin daunatorii departe de culturile de legume. Aveti grija sa nu utilizati pesticide care le fac rau acestor vietati.

11. Utilizati seminte si rasad de calitate. Noi am folosit si seminte si rasad insa la germinarea semintelor progresul este mai greu. Pe de alta parte ai garantia calitatii avand controlul pe intreaga perioada de crestere.

 12. Rotiti culturile si aveti grija la compatibilitatile soiurilor. Gasiti nenumarate material online.

13. Daca produceti mai mult decat necesarul faceti conserve – bullion si rosii de ciorba din rosii, castraveti la borcan, zacusca, tocanite care se pot pastra excellent intr-o pivnita.

Rezultatele noastre le gasiti in pozale atasate.

Asteptam comentarii!

Buget: 100Lei

Unelte: cazma, sapa, grebla

Durata: 5 zile